Modus | Home page

Evropský projekt EDIH NORTHEAST se spoluúčastí NCA schválen!

Novinka

Projekt Evropského digitálního inovačního hubu EDIH Northern and Eastern Bohemia se spoluúčastí Národní klastrové asociace schválen


Digitalizace se stává nezbytnou podmínkou udržení konkurenceschopnosti. V Evropě ji má uspíšit nově budovaná síť digitálních inovačních hubů, jedna z priorit Evropské komise pro tuto dekádu. Huby mají podle plánů komise plnit funkci míst, kde se sbíhají digitální znalosti a dovednosti výzkumných a inovačních center a univerzit a jsou dále distribuovány klientům z řad malých a středních firem a veřejné správy.

 

Potěšující zpráva pro rozvoj technologií a služeb v oblasti digitalizace v portfoliu Národní klastrové asociace, přišla z Bruselu. Byly odsouhlaseny finanční zdroje pro projekt „EDIH Northern and Eastern Bohemia“, který pomáhal komunikovat, připravovat a spolukoordinuje také viceprezident NCA a předseda představenstva CEDEG, Ivo Říha.  

 

V Česku připadl v loňském roce status EDIH konsorciím z Prahy, Brna a Ostravy. Letos v únoru došla řada i na Liberecký kraj, který svůj projekt podal společně s partnery z Královéhradeckého kraje pod názvem EDIH Northern and Eastern Bohemia. Lídrem konsorcia, které projekt připravilo, je Agentura regionálního rozvoje z Libereckého kraje.

 

„Členství v této prestižní společnosti přináší nejen zhruba 3 miliony euro z evropských zdrojů pro naše konsorcium, ale i propojení se špičkovými partnery po celé Evropě. Firmám z regionu, úřadům nebo příspěvkovým organizacím to otevře přístup k velkému množství unikátního digitálního know-how za výhodných podmínek,“ říká Jiří Ulvr, radní Libereckého kraje pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

 

Liberecký a královéhradecký hub se zaměří na poskytování celé škály odborných služeb od digitálního auditu, přes konkrétní technologie IoT, rozšířenou realitu, strojové vidění, robotiku a jiné, až po vzdělávání a propojování klientů nebo vyhledávání dotačních příležitostí. „V praxi bude přínos hubu spočívat především ve zjednodušení a zpřehlednění celého procesu digitalizace. Klient se obrátí na jedno kontaktní místo, kde mu poskytnou veškerou podporu. Zároveň chceme, aby hub šířil v regionu osvětu a vysvětloval firmám, úřadům i příspěvkovým organizacím, proč je nezbytné právě v této době digitalizovat,“ dodává Jiří Ulvr.

 

Mezi členy konsorcia jsou dvě krajské rozvojové agentury, lídrem je liberecká Agentura regionálního rozvoje, doplňuje ji královéhradecká CIRI. Své služby nabízejí akademická pracoviště TUL a UHK, výzkumné centrum VÚTS, na kybernetickou bezpečnost zaměřená společnost AEC a Národní klastrová asociace NCA.

 

Evropská komise investicí do evropské sítě digitálních hubů podporuje růst evropských kapacit v oblastech vysoce výkonné výpočetní techniky (HPC), umělé inteligence (AI), kybernetické bezpečnosti (CYBER) a pokročilých digitálních dovedností. Za cíl si klade rychlejší zavedení těchto technologií do praxe malých a středních firem a veřejné správy. Komise si od toho slibuje zvýšení konkurenceschopnosti těchto firem a zefektivnění fungování veřejné správy.

 

Zdroj TZ Smart Akcelerátor Libereckého kraje (SALK)